Moestuinbakken, katten en slakken

Rianne Strijker 28-03-2019
2937 keer bekeken 0 reacties

Het is zover! Het moestuinproject is nu echt begonnen. De bakken staan er, ze zijn gevuld met grond en de eerste zaadjes en plantjes zijn gepoot. Ook de katten vinden onze bakken erg interessant. Hoe houden we ze op gepaste afstand?

Het is zover! Het moestuinproject is nu echt begonnen. De bakken staan er, ze zijn gevuld met grond en de eerste zaadjes en plantjes zijn gepoot. Vele buren kwamen kijken tijdens de klusdag, een handje helpen of koffie brengen. Veel kinderen schepten graag mee en droegen zo heel goed bij aan hun eigen ‘kinderbak’. Het weer hielp ook een handje mee, en tussen de buien door hebben we een hoop werk kunnen verzetten. 

Niet alleen de mensen in de buurt kwamen daarna nieuwsgierig een kijkje nemen op de groenstrook, ook de buurtkatten kwamen deze nieuwe situatie meteen verkennen. In de dagen die volgden werd er uitgebreid rondgeneusd door diverse poezen en werd het territorium opnieuw uitgezet. Dit alles werd uitgebreid gevolgd door mijn dochter, die het allemaal maar machtig interessant vond. Ook ik vond het een grappig tafereel, maar ik maakte me wel zorgen over onze toekomstige tere zaaisels.

Daarom ben ik tips gaan verzamelen waarmee we katten op een natuurlijke manier kunnen weren. Daarvan zijn een hoop tips te googlen, en die zal ik hier onder schrijven. Veel tips werken ook meteen tegen slakken, en die zijn ook nogal een lastpost in onze tuinen. Heb jij ook nog een goede tip, we horen het graag! We willen het wel graag zo diervriendelijk mogelijk houden en dat maakt het nog best een moeilijk dilemma.

1)      Koffiedrab. De restjes van onze bakkies troost schijnen voor katten en slakken niet zo prettig te zijn, vooral niet als het in hun kattenvacht komt en ze het schoon gaan likken. Een mooie manier dus om dit afval op een nuttige manier te hergebruiken. En het schijnt ook nog eens voedzaam te zijn voor planten.

2)      Citrus schillen. Ook deze geur vinden katten vervelend en houdt ze tijdelijk op afstand. Bonus: ook de schillen of schijfjes citroen en sinaasappel zullen langzaam vergaan en zijn voedzaam voor de planten. Citroentijm of citroenmelisse planten schijnt ook te werken, al heb je vrij veel planten nodig voor het effect.

3)      Uien & knoflook tegen de slakken. Uienschillen en knoflookprut vinden de slakken dan weer vervelend geuren. Heftige geuren vinden slakken blijkbaar sowieso vervelend, dus een beetje extra munt en tijm planten kan ook hiervoor geen kwaad.

4)      Prikkels: Zet je bak vol met satéprikkers om katten te weren, en bedek de bodem met scherpe materialen zoals eierschalen tegen de slakken.  Afweging: is dit wel diervriendelijk?

5)      Maak een raster waardoor de katten niet bij de open grond kunnen komen. Vooral katten zoeken een bak op waarin gegraven kan worden, zo voorkom je dit. Zie de foto.

6)      Handmatig weghalen/wegjagen. Dit is niet echt een preventie, maar het is wel effectief. Zorg dat je veel in de buurt bent van de moestuin, ‘schrik’ de katten weg en verplaats de slakken van de moestuin naar een stukje groen verderop.

Ook las ik nog over 2 middelen die we niet gaan gebruiken. De ‘bierval’ voor slakken schijnt heel goed te werken, maar ik vind dit niet zo’n prettig idee met de vele kinderen in de buurt. Ook schijnt zout goed te werken tegen slakken, maar wordt dit niet door iedereen als ‘diervriendelijk’ geëvalueerd.

We zijn benieuwd naar wat voor onze buurttuin het beste zal gaan werken. Ik hoor ook graag jouw duurzame tip!

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen