Moestuinbakken, bloemetjes & bijtjes

Rianne Strijker 19-03-2019
3223 keer bekeken 0 reacties

Op deze pagina kun jij jouw visie geven over onderwerpen die betrekking hebben op duurzaamheid in Zeist. Lees voor je iets plaatst of reageert op een blog van anderen eerst even onze spelregels

Voordat je een blog kunt plaatsen, dien je jezelf eerst even te registreren als deelnemer. Voor het reageren op blogs van anderen is dat niet nodig. 

Er staan straks niet alleen groenten en fruit-plantjes in onze moestuinbakken. Maar ook een hoop bloemen! Er komen straks afrikaantjes in de bak, goudsbloemen, Oost-Indische kers en diverse bloeiende kruiden. Ook dit is een bewuste keuze van onze groep, en wel om een aantal redenen.

Er staan straks niet alleen groenten en fruit-plantjes in onze moestuinbakken. Maar ook een hoop bloemen! Er komen straks afrikaantjes in de bak, goudsbloemen, Oost-Indische kers en diverse bloeiende kruiden. Ook dit is een bewuste keuze van onze groep, en wel om een aantal redenen. Ik schrijf hieronder waarom.

1)      Bloemen zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Afrikaantjes, bijvoorbeeld, scheiden een natuurlijke stof af die aaltjes doodt. Dat zijn kleine wormpjes die anders de wortels aantasten van je groenten en fruit. De Goudsbloem (Calendula) trekt bepaalde soorten luis aan die anders op je groenten zouden gaan zitten. En doordat ze veel luis aantrekken, trekken ze ook weer de natuurlijke vijanden van luis aan: lieveheersbeestjes. Die lieveheersbeestjes helpen weer om allerlei andere soorten luis aan te trekken. Idem dito werkt het voor heel veel andere bloemen: die trekken diverse insecten aan die vervolgens weer de rupsen opeten die jouw groenteplantjes besluipen.

2)      Bloemen trekken bijen aan en zorgen zo voor bestuiving. De vruchten aan jouw fruitplanten groeien natuurlijk met de kracht van bloemetjes en bijtjes ??. Bestuiving is heel belangrijk in de moestuinbak. En bovendien help je zo mee aan de toekomst van de wilde bij, die is namelijk nog steeds bedreigt. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens naar het goede werk van de werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam.

3)      Bloemen kun je eten! De Oost-Indische kers is een natuurlijk bestrijdingsmiddel voor rupsen, een goede bestuiver én heel lekker in je salade. Ook het afrikaantje kun je eten, maar deze is wel vrij bitter. Ook de bloemetjes die bloeien in je kruiden en groenten kun je vaak eten, zoals de bloemetjes van basilicum, tijm, munt, courgette en rucola.

4)      Het staat natuurlijk fleurig! Onze moestuinbakken staan in de openbare ruimte, en het oog wil ook wat. Op deze wijze kunnen alle buren straks genieten van alles wat groeit én bloeit.

Ken jij nog een bloemetje dat we absoluut moeten planten in onze moestuin? En waarom? Ik ben erg benieuwd!  

 

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen