Moestuinbakken & compost

Rianne Strijker 19-03-2019
2171 keer bekeken 0 reacties

Op deze pagina kun jij jouw visie geven over onderwerpen die betrekking hebben op duurzaamheid in Zeist. Lees voor je iets plaatst of reageert op een blog van anderen eerst even onze spelregels

Voordat je een blog kunt plaatsen, dien je jezelf eerst even te registreren als deelnemer. Voor het reageren op blogs van anderen is dat niet nodig. 

Het is bijna zover! Over 12 dagen staan de moestuinbakken op hun plek en gaan we samen met de buren de bakken vullen. Vanaf dan kunnen we echt met de groene vingers in de verse aarde gaan wroeten. Maar welke aarde stop je eigenlijk in zo’n bak?

Het is bijna zover! Over 12 dagen staan de moestuinbakken op hun plek en gaan we samen met de buren de bakken vullen. Vanaf dan kunnen we echt met de groene vingers in de verse aarde gaan wroeten. Maar welke aarde stop je eigenlijk in zo’n bak?

Op deze vraag zijn wel duizend antwoorden te geven. Ik heb gemerkt dat je een ware expert kunt worden in het matchen van grond en plant. Zo moet je letten op de voedingsstoffen, de doorwatering van grond, de diepte (bijv bij wortels en knollen) en de ecologische waarde van de grond (zitten er alvast gifstoffen of kunstmest in). Voor de makkelijke moestuinder zijn er kant- en klare mixen te koop, die dan wel weer best prijzig zijn. Dus wat doe je nou voor een fikse buurtmoestuin?

Allereerst schakel je weer je lokale expertise in! 2 buurvrouwen in onze groep weten al behoorlijk veel af van grondmengsels. Zij gaan zich buigen over de grond voor 1 ‘super-bio’ bak. In deze bak komen straks écht biologische groenten. Dat wil zeggen dat de grond dus volledig ecologisch is, de zaden niet-genetisch gemanipuleerd en er straks geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen in deze bak terecht gaan komen. Later in deze blog-reeks zal ik hier meer over schrijven.

Voor de andere bakken gebruiken we ook zeer lokale grondstoffen. Omdat de bakken behoorlijk  groot zijn is het verstandig om ze niet geheel te vullen met perfecte aarde. Je kunt de lokale grond prima gebruiken voor dit doel, en verrijken met goede compost en andere voedingsstoffen. Bij ons in de nieuwe wijk gaat dit heel gemakkelijk. We hebben namelijk een ‘grondbank’. Door al het bouwen wordt er heel wat grond heen en weer geplaatst in de wijk. Waar de grond eerst weg moet, om bijvoorbeeld leidingen te leggen, kan deze later weer dienen als fundering voor een tuin of weg. Ook kunnen we deze grond mooi gebruiken als opvulling voor de bakken. Het komt direct uit de eigen wijk, lokaler kan niet!

De grond kun je vervolgens verrijken met compost. Ook dat wordt ideaal geregeld in Zeist. Iedere bewoner kan gratis 2 zakken compost ophalen op zaterdag 30 maart. Deze compost krijg je als bedankje voor al het goede afval scheiden in het afgelopen jaar. Buurtmoestuinen kunnen extra veel compost krijgen voor hun project. Voor ons komt dit nu ideaal uit, we kunnen nu mooi de lokale grond verrijken met goede voedingsstoffen.

Vervolgens kunnen we per bak en plantsoort gaan kijken hoe we die plant het beste kunnen voeden. Het is daarbij belangrijk om met regelmaat nieuwe compost toe te voegen aan de aarde. Ook dit hopen we op korte termijn met gemak te gaan doen. We willen namelijk ook een buurt-compost-toren neerzetten. Hierin kunnen we dan ons groenafval samen gaan composteren. Hierover zal ik een volgende keer schrijven. Willen jullie nu alvast meer weten over composteren? Lees meer over Compost Lokaal of schrijf je in voor de composteer workshops op de Boswerf op 30 maart of 14 april. Heb jij nog ultieme tips voor een goede voedingsbodem? Laat ze hieronder achter. 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen