Moestuinbakken: van idee tot project

Rianne Strijker 19-03-2019
2508 keer bekeken 0 reacties

Ook in deze blog vertel ik jullie graag verder over mijn buurtmoestuin. Ik zal schrijven over de vervolgstappen die ik nam en met welke organisaties en mensen ik sprak, over hoe dit leuke idee en heel project werd.

Afgelopen dinsdagavond zat ik bij een bijeenkomst van Platform Stadslandbouw. Er waren meer buren met wensen en plannen voor een buurttuin. We hebben naar elkaars ideeën geluisterd, tips uitgewisseld en elkaar zo verder geholpen. Ook in deze blog vertel ik jullie graag verder over mijn buurtmoestuin. Ik zal schrijven over de vervolgstappen die ik nam en met welke organisaties en mensen ik sprak, over hoe dit leuke idee en heel project werd.

In september kwam ik in contact met ‘Platform Stadslandbouw’. Dit is een actieve groep mensen die in diverse wijken moestuinprojecten ondersteunt. Ze ondersteunen buurtmoestuinen, zoals de mijne, maar ook moestuinen van scholen en zorginstellingen. Ze verbinden je aan de juiste mensen en geven je kennis en ervaring mee. Ik mailde hen met mijn idee, en met een foto van een met onkruid overgroeide groenstrook (die ook bij dit bericht staat). Ze reageerden meteen enthousiast en wilden graag eens komen kijken.

Ik maakte een afspraak met Herman van dit Platform, die meteen voorstelde om ook de wijkmanager mee te nemen en iemand van MeanderOmnium. Zo keken we samen naar de groenstrook en bedachten een plan voor een buurtmoestuin. Ook in de weken erna kon ik nog gemakkelijk met hen mailen of bellen, met allerlei vragen.

Daarna ging ik praten met de directeur van de wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM). Zoals ik al vertelde is ons huis net nieuw, evenals de wijk. De WOM zorgt ervoor dat zo’n nieuwe wijk gaat leven, dat mensen elkaar en de wijk leren kennen en dat mensen met vragen over de wijk ergens terecht kunnen. De directeur van de WOM was ook erg positief over dit idee, en vertelde over zijn rol bij een moestuinproject elders in de wijk. Ook hij bood aan om me in de komende maanden te helpen, mits ik het wel als ons eigen project bleef zien. De WOM is er namelijk tijdelijk en helpt dingen op te starten, daarna is het goed als bewoners zelf het project kunnen voortzetten. Ook raadde hij me aan om nu met de directe buren te gaan praten, en ook hen om toestemming te vragen. Het contact met hen is goed, dus ook dat werd een gezellig en nuttig gesprek.

Al die gesprekken hielpen me om mijn idee scherper te krijgen en vollediger. Nu was het zaak om dit helder op papier te zetten, en te verspreiden onder mijn buren. Ik schreef een voorstel van 2 A4tjes, met foto’s, voorbeelden en uitleg van het project. Ik vroeg buren om zich aan te melden bij mij als ze interesse hadden om mee te doen met het project, en legde hun uit wat ‘meedoen’ dan inhield. Bovengenoemde experts hielpen met om de juiste tekst erin te verwerken. En vlak voor de kerstvakantie ging de flyer in de brievenbussen van meer dan 100 buren in ons buurtje. 2 weken later had ik 8 enthousiaste aanmeldingen van huishoudens die mee wilden doen. Een heel mooi begin van ons project!

Wil jij ook een buurtmoestuin? Neem dan vooral contact op met Platform Stadslandbouw. Zie https://www.stadslandbouwzeist.nl/. Zij helpen je om verder je weg te vinden naar jouw eigen project.  

 

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen